About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 23 July 2023

В търсене на решение за зареждане на електрическите камиони

От 2026 г. трябва да има бързи зарядни устройства за електрически автомобили на всеки 60 километра по основните европейски пътища и за камиони и автобуси на 120 километра. Решението е на Европейската комисия като поредна стъпка от Зеления пакт.

Зарядните станции станция ще трябва да са с мощност от 400 kW (киловата), а през 2028 година не по-малко от  800 киловата. Точките за зареждане за камиони трябва да бъдат между 1400 kW и 2800 kW. За сравнение домашната станция за зареждане на електромобил е между 11 и 22 kW.


Screenshot: vrt.be

Новият регламент на Брюксел засяга т.нар. трансевропейска мрежа (известна още като TEN-T мрежа), която включва основните транспортни оси на Европейския съюз. Голяма част от тях покриват Германия, Белгия, Нидерландия и Франция.

В мрежата попадат Е40 от Аахен през Лиеж и Брюксел до Брюж; E19 от Бреда до Антверпен; E17 от Антверпен до Кортрейк; N31 от Брюж до Зеебрюге; E313 от Лиеж до Антверпен и E411 от Брюксел до Люксембург.

Белгия от близо три години усилено строи зарядна инфраструктура заради бума на „зелени коли“ особено след отварянето на страната след коронавируса. В момента над 25 000 обществени зарядни станции като до 2035 г. се очаква техният брой да нарасне до 35000. Според Министерството на мобилността графикът върви по план и страната ще изпълни поставените цели на ЕК.

Говорителят на ресорния фламандски министър Лидия Петерс – Ейдиън Рейкин коментира в репортаж за местната обществена телевизия VRT, че до две години ще бъдат изградени бързи зарядни станции по основните европейски оси на трафика на всеки 25 км, не на 60,  както настоява Комисията. Тези локации вече са възложени на концесионери.  

Очевидно е, че фламандското правителство приема сериозно плановете за електрифициране на по-тежките превозни средства като камиони и автобуси – дори назначи мениджър на прехода - Стефан Джейкъбс.

Picture: DAF

В съседна Нидерландия броят на електрическите търговски автомобили е удвоен за периода 2021-2022 година, но е твърде нищожен за постигане на целите без емисии до 2030 година. Към момента, според Централното статистическо бюро(CBS) се движат над 14 000 търговски превозни средства - микробуси, камиони, трактори с полуремаркета, боклукчийски камиони, пожарни коли, мобилни кранове и въздушни работни платформи. От тях към 1 януари само 1.2% не отделят въглеродни емисии. Следователно, „заветната цел“ е на километри, коментира цифрите телевизия RTL.

Най-голямата част търговския подвижен парк се състои от микробуси – над 13 000. Електрическите камиони са малко над 200, влекачите са 42, а колите със специално предназначение 65. За тях са на разположение 13! (полу)обществени места за зареждане. Очаква се до няколко години техният брой да се увеличи. Но заради мудни търгове, азотните рестрикции процесът е бавен.

При тези темпове почти неизпълнима изглежда задачата на местните власти да постигнат между 30 и 40 зони с нулеви емисии. Това са места, където търговските камиони нямат право да влизат, ако не са напълно екологични.

Според Министерството на инфраструктурата и управлението на водите необходими са 115 000 електрически микробуса и 10 000 камиона с нулеви емисии, изчислява Внедряването на повече превозни средства е затруднено заради малкото желаещи и високата цена. Дори е опусната субсидия от 30 млн. евро за тези, които искат да подменят парка си.

Водещият производител на камиони DAF казва, че производството на електрически превозни средства не е приоритетна задача и стои на заден план. За тази година от поточната линия ще слязат няколкостотин. За сравнение през миналата са продадени 68 000 дизелови. Както и при електрическите автомобили, след като няма толкова голямо търсене и цената е висока, коментира обществената телевизия Nos.

И ако във Нидерландия търсят места и кандидати да изграждат инфраструктура, във Франция вече мислят по проект как да направят зареждането още докато се шофира. Той е в напреднала фаза и тестовете му стартират тази есен.

Picture: www.vinci-autoroutes.com

С нелеката задача са се заели екип от специалисти, които са в етап на разработване на технология за динамично зареждане на участък от натоварената магистрала А10. 

Проектът е на консорциум, ръководен от Vinci Autoroutes. Под асфалта са поставени магнитни намотки, с които батериите се зареждат чрез индукция, по същия начин като смартфоните. А автомобилите, които не са готови за безжично зареждане, могат да се свържат с мрежата чрез релса на земята, точно като трамвай или влак.

Тази система дава възможност да се намали размерът на батериите и по този начин да се постигнат големи икономии по отношение на суровините. Например, много по-малко метали са необходими за производството на батериите, пише специализираният автомобилен белгийски сайт gocar.be.

Според университета в Гьотеборг (Швеция) батериите могат да бъдат намалени от 62 до 71 процента при същия пробег благодарение на системата за зареждане по време на шофиране. Това означава огромно спестяване на суровини, но и на теглото на автомобила. Тъй като колата става по-лека, тя, разбира се, може да кара по-дълго със същото количество енергия.

Picture: Gocar.be

Първата тестова фаза ще започне през септември 2023 г. на затворен път близо до Руан. След това системата ще бъде разположена на A10 между Париж и Орлеан на 4-километрова отсечка. Зарядните устройства се активират само когато бъде открит съвместим автомобил.

Това не е единствената по рода си инициатива. Магистралата Mont-Blanc (Haute-Savoie) скоро ще тества и система за зареждане, първоначално разработена от Alstom за трамваи. Принципът е същият: контактният проводник получава електричество от релса, която е интегрирана в пътя.

Въпреки че тези решения са похвални, те също имат своите ограничения: индукционното зареждане в момента не е много мощно и скъпо, докато железопътните системи могат да се запушат и да причинят проблеми на двуколесните превозни средства.

Въпреки че системата за "електрическа магистрала" може да има бъдеще, в момента тя се обмисля главно за камиони. Сега те продължават да работят на дизел, тъй като големите батерии не са осъществими на практика поради високото тегло, необходимия пробег и скоростта на зареждане. 

Изследванията напредват, но все пак ще отнемат много време. Експериментът на A10 ще отнеме три години и ще струва 26 милиона евро за участък от 4 км само в едната посока. Ако тестовете дадат резултат, подобна технология ще бъде внедрена на водещите френски магистрали до 2035 година.

Picture: CNN

Германия също смята, че може да е намерила отговора със зареждането като използва въздушни линии на магистралите с помощта на Siemens. Системата позволява на камионите да черпят електричество от надземни кабели. Специално оборудване е монтирано на влекачите, което свързва към електрифицирани линии, докато се движат със скорости до 90 километра в час, съобщи CNN.

Камионите се движат с електрически двигатели когато са свързани към въздушните линии и хибридна система, когато се връща на обикновената магистрала.

Сензори откриват когато въздушните проводници са налични. Siemens казва, че неговата система eHighway съчетава ефективността на електрическата железница с гъвкавостта на камиона. Друго предимство е рязкото намаляване на емисиите на CO2 и азотни оксиди.

Проектът е разработен на участък от пътя между летище Франкфурт и близкия индустриален парк. 

Германското правителство е похарчило 70 милиона евро за разработване на камиони, които могат да използват системата. Според Siemens собственик на камион може да спести €20 000 от гориво над 100 000 километра.

Намаляването на въглеродните емисии от транспорта, включително товарите, е ключова част от Парижкото споразумение за климата от 2015 г., което има за цел да ограничи глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Проекти като този в Германия могат да бъдат част от решение, което включва увеличено използване на железопътен транспорт и електрически превозни средства. 

„Електрифицираните камиони са особено ефективно решение по пътя към въглеродно-неутрален транспорт“, каза Рита Шварцелюр-Зутер, държавен секретар в Германското федерално министерство на околната среда.

"Електрическите камиони с батерии ще играят основна роля в декарбонизирането на автомобилния товарен транспорт. Ако в целия ЕС бързо бъдат инсталирани достатъчно зарядни станции, тяхното навлизане на пазара ще се увеличи експоненциално през следващите години", заяви Мартин Лундстед, председател на борда на директорите за търговски превозни средства на ACEA, главен изпълнителен директор на Volvo Group.

Приоритетни места за зарядни точки. Снимка: ЕК

Според направено едногодишно проучване сред 29 европейски държави има над 31 000 места, където задължително спират камионите. Там, според Европейската комисия трябва да има изградени зарядни станции.

Анализът е направен на базата на 400 000 камиона, които са проследени чрез GPS техният маршрут и спирания. Сред тях е и България където са локализирани 131 места и необходимост от 400 зарядни устройства до 2027 година, пише сайтът на ЕК.

Въз основа на анализа Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) призова националните правителства да гарантират, че най-добрите 10% места за спиране на камиони в техните страни са оборудвани с подходящи електрически зарядни устройства най-късно до 2027 г.

No comments:

Post a Comment