About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 27 July 2023

EDF излезе на печалба за полугодието

Френската държавна енергийна компания EDF e на печалба от 5,8 млрд. евро за полугодието. Добрите резултати идват след рестартирането на няколко ремонтирани реактори, обясниха от мениджмънта.

През миналата година компанията натрупа чудовищен дефицит от близо 18 млрд. евро, след като повечето атомни централи бяха извън строя заради възникнали аварии и корозия.

От компанията заявяват, че от 16 най-силно засегнати реактори вследствие на корозия 11 вече са пуснати в мрежата. До края на годината ще бъдат готови още два, заяви главният изпълнителен директор на сряда Люк Ремон.

Припомням, че за да се стабилизира политиката на компанията, в началото на юни беше отново национализирана. Според ръководството й тя ще се нуждае от от 25 милиарда евро годишно инвестиции, за да изпълнява начертания план.

В стратегията на EDF е заложено да произвежда по 300-330 тераватчаса (TWh) енергия през 2023 г., а до 2025 година да се стигне до 350 TWh.

В приетата през тази година нова дългосрочна енергийна пътна карта на правителството е записано, че трябва също да се удължи живота на 56-те реактора, построени между 1975 и 1995 г., припомня АФП.

No comments:

Post a Comment