About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 4 July 2023

Израел разширява газовото си находище "Левиатан"

Израел обяви, че планира да разшири откритото през 2010 г. находище "Левиатан". Ще бъде изграден трети подводен тръбопровод, с който ще се свърже находището с основната платформа, разположена на десет километра от израелския бряг. Предвидените инвестиции са в размер на 520 млн. евро.

Находището се оперира от консорциум между NewMed Energy, Chevron Mediterranean Limited (CML) и Ratio Energies.

Очаква се първият газ по новия газопровод да потече през втората половина на 2025 година. С разширението консорциумът ще добива вместо по 14 млрд. м3 газ годишно.

Средиземноморското находище, разположено на около 130 километра западно от израелското пристанище Хайфа, съдържа ресурс, изчислен на около 605 милиарда м3 природен газ, отбелязват от израелско-американският консорциум, който го експлоатира.

"Разширяването на производствения капацитет ще ни позволи да доставяме повече природен газ на местния, регионалния пазар, а скоро и на световния пазар", каза Йоси Абу, главен изпълнителен директор на NewMed EnergyЧаст от количествата се изнасят за Йордания и Египет, а друга за нуждите на израелския вътрешен пазар.

През 2022 година беше открито ново газово находище, което дава нов тласък на бързо развиващата се енергийна индустрия на страната, предаде ТПС за БТА.

Гръцката компания за проучване и добив на въглеводороди Energean Oil & Gas обяви, че проучвателният сондаж "Хермес" е открил находище на газ със запаси между 7 и 15 милиарда кубични метра.

Откриването на газ в около 20 кладенци в Израел значително подобриха икономическото развитие на държавата.

Находищата на газ са важни не само от икономическа гледна точка за Израел, но и от политическа. През 2013 г. израелското правителство реши, че страната трябва да изнася 40% от своя добив на газ и да инвестира печалбата в икономиката си.

No comments:

Post a Comment