About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 19 July 2023

Китай ударно строи соларни паркове, но не се отказва и от въглищата

Слънчеви панели, вятърни паркове и водноелектрически централи: Китай строи ударно чисти форми на енергия за рекордно кратко време. Но същевременно не се отказва от въглищата, ако се съди по растящия брой на разрешителните. Колебливата икономика и нарастващото напрежение на световната сцена застрашават зелените амбиции на източната страна.

Соларният парк, който Йили се намира в Хангин Банер, на мястото на въглищна мина. Вижда се от километри море от синьо в средата на пустинна местност.

Screenshot: NosTv

„Тук земята е затихнала, необитаема е, овчарите са си тръгнали. За нас беше прекрасна възможност да използваме терена за слънчеви панели“, казва в интервю за нидерландската обществена медия Сюе Фенг, мениджър в компанията.

Температурата в региона е малко по-ниска в сравнение с Пекин където живакът удря 40 градуса няколко пъти за последните седмици. Северната китайска провинция има 3180 слънчеви часа годишно, което се равнява на 8 часа на ден. С капацитет от 3 гигавата, паркът се счита за най-големия в страната.

Подкрепена от властите, компанията плътно следва заветите на лидера Си Дзинпин, които иска да вижда все по-чиста страна.

"Чистата вода и зелените планини са толкова ценни, колкото планините от злато и сребро", са думите на партийния лидер, които се издигат високо над слънчевите панели с червени букви (на снимката).

Планът на страната е до 2030 година една трета от електроенергията да идва от възобновяеми енергийни източници. До 2060 година Китай е с амбиция да бъде климатично неутрална.

През миналата година в екологични проекти са инвестирани не по-малко от 485 милиарда евро - от слънчеви панели до електрически автомобили по данни на Bloomberg.

Същевременно страната не се отказва от въглищните централи. Според китайската статистическа агенция през 2020 всяка седмица са давани разрешения за строеж на две нови централи. Аргументът е, че това е нужно за енергийната сигурност, отбелязва Димитри де Бур от ClientEarth, организация, която работи усилено за екологичното право.

Сегашният петгодишен план предвижда увеличаване добива на въглища. Едва от 2026 г. потреблението трябва да намалее. При тази картина на енергийните източници, резултатите ще дойдат най-рано след 10 години, прогнозира мениджърът на слънчевата централа Сюе Фенг. "Особено сега, когато климатът е приоритет и хората все по-често започват да се притесняват заради високите температури в страната".

No comments:

Post a Comment