About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 26 July 2023

Метеоролог: Честите градушки са заради климатичните промени

Градушките в Европа стават все по-чести и с по-големи размери. През тази година бяха ударени страни като Италия и Нидерландия, за които се смята, че са малко рискови.

Климатичните промени и затоплящият се климат обаче променят тенденцията и в момента в Европа има три пъти по-голям риск в сравнение с миналото, коментира нидерландският метеоролог Морис Миддендорп.

Picture: www.rtlnieuws.nl

Фактът, че градушките стават все по-големи на Стария континент е очевиден и от неотдавнашно проучване на Европейската лаборатория за тежки бури (ESSL), която изследва тежките метеорологични условия в Европа и Средиземноморието.

Според анализ, направен въз основа на метеорологични данни между 1950 и 2021 година, наблюдава се нарастваща тенденция, а ледените късове с все по-големи размери. През последните години е измерен лед с диаметър над 10 сантиметра, нещо нехарактерно за петдесетте години на миналия век

Как става така?

Градушката се образува в дъждовни облаци, състоящи се от водни капчици, които се изтласкват нагоре от топлия издигащ се въздух. Когато се издигнат прекалено високо, започват да замръзват. Ако станат достатъчно тежки, падат като градушка, пояснява по най-прост начин.

Вследствие на повишаващите се температури, във въздуха се задържа повече вода, което води до по-силни дъждове.

Дали някога ще видим градушка с размерите на топка за боулинг, не е изключено. "Със сигурност е възможно, ако изменението на климата продължи, смята Морис Миддендорп.

Северна Италия беше силно засегната от градушка. За щетите край езерото Гарда разказаха в социалните мрежи нидерландски летовници, които пуснаха клипове на лед с големина на топка за тенис. Според пресата на Апенините някои са били с диаметър 16 сантиметра.

Пред италиански медии пострадалият Кевин Мали разказа, че със семейството си бил отседнал в каравана на къмпинг край езерото. Стоял отвън когато чул удари сякаш от падащи шишарки.Семейството му се скрило под масата докато ледените късове влизали през прозореца

Градушката не оставила без щети колите и караваните на летовниците без щети. Подадени са над 400 сигнала

Не само Северна Италия трябваше да се справя с екстремни метеорологични условия през тази седмица. В Австрия имаше силни дъждове с гръмотевични бури. В западната част на страната сняг дори падна в алпийски регион над 2000 метра.

Швейцария трябваше да се бори със силен дъжд, гръмотевични бури и 10 сантиметра сняг над 2700 метра.

В Словения и части от Хърватия беше обявен код червено заради силните гръмотевични бури и ветрове.

No comments:

Post a Comment