About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 18 July 2023

От догодина магазините в Брюксел ще даряват храната с изтичащ срок

От следващата година всички хранителни магазини в Брюксел с площ над хиляда квадратни метра ще са задължени да предават храна с изтичащ срок на годност на хранителни банки, съобщи брюкселският министър на благосъстоянието Ален Марон (Ecolo).

Pictute: ourauckland.aucklandcouncil.govt.nz

Решението идва след продължително наблюдение от няколко години, че прекалено много храна се изхвърля от веригите, а същевременно броят на хората, нуждаещи се от хранителна помощ се е увеличил, предаде местното радио 2.

„Така че е недопустимо да прахосваме тонове храна. Тя може да бъде дарена един ден преди срокът и на годност да изтече“, препоръча министърът.

Остава и вариантът досега магазините да се опитат да продадат тази храна на потребителите на силно занижени цени.

Министърът обаче не уточни дали по някакъв начин ще бъдат компенсирани хранителните вериги за направената щедрост към нуждаещите се.

Масова практика е в белгийските магазини да се обособяват щандове с двойно и тройно намалени цени като целта е максимално да се продаде в рамките на един ден.

В страната от дълго време се обмисля как да се сложи край на безразборното прахосване и изхвърляне на храна както от веригите, така и от домакинствата в общия боклук. Изчисленията показали, че белгиецът изхвърля месечно средно по 369 евро несортирана храна.

По правило храната трябва да се поставя заедно с трева, храсти в зелени контейнери, които се събират отделно от сметосъбиращите комании. Оказва с обаче, че сред смесения боклук, поставян в черни или сиви чували (така поне е във фламаднската част на страната, б.ред.) попадат заради немарливи домакинства и тонове хранителен отпадък. Храната може да се използва за животни, за гориво или пък за биоразградим компост.

„Това не може да продължава така и от следващата година ще има строги санкции, за да се спре с безразборното прахосване на хранителен отпадък. Трябва да се подобри разделното събиране, категорични са от Агенцията за обществени отпадъци във фламандска Белгия.

От следващата година също ще се насърчава и домашното компосиране като начин да се спре с изхвърлянето на отпадъци. Задължението ще важи както за домакинствата, така и за бизнеса. "Насърчаването на домашното компостиране също може да бъде начин за валоризиране на хранителните отпадъци и избягване на храна от торбата за остатъчни отпадъци. Задължението ще важи както за бизнеса, така и за семействата, казва пред „Нюзблад“ Ян Верхейен от агенцията.

No comments:

Post a Comment