About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 9 July 2023

Шефът на TotalЕnergies обвърза изборите в САЩ с цената на LNG за Европа

Франция не очаква проблеми с тока и газа през настоящата зима. Главният изпълнителен директор на TotalЕnergies Патрик Пуяне е уверен, че няма да се стигне до кризисни ситуации през идните студени месеци на годината.'

Шефът на петролната и газова компания увери, че най-късно до октомври газохранилищата ще бъдат напълно нагнетени, за да посрещнат със спокойствие отоплителния сезон. Пуяне все пак не изключва да има изненади за пазари, ако се окаже че тази зима е студена, не както предната. „Тогава може да се окаже, че запасите са недостатъчни за целия европейски пазар и да се стигне до повишено търсене“, предупреди той.

Интересна връзка изпълнителният директор направи между цената на газа и предстоящите президентски избори в САЩ през 2024 година. Според него не може да се говори за недостиг на LNG към Стария континент, но ако републиканците, които в момента са в опозиция и спечелят вота решат да спрат износа съществувал системен риск.

„Това не означава непременно, че европейците ще останат без газ, но вносът, необходим за задоволяване на търсенето, ще дойде на висока цена, предупреждава Патрик Пуяне.

Що се отнася до Engie, основният доставчик на природен газ във Франция, главният изпълнителен директор Катрин Макгрегър заяви, че е спокойна по отношение на сигурността на доставките през следващата зима заради новите източници на внос.

По отношение на електричеството главният изпълнителен директор на EDF Люк Ремон също показа оптимизъм. "Производството се увеличава. Все повече реактори влизат в експлоатация. На този етап можем да кажем, че ще подходим към следващата зима със спокойствие".

Според отговорните директори за стабилността на електроенергийната система, спокойствие дава и фактът, че лятото започва с пълни язовири, което би трябвало да даде възможност да се произвежда повече водноелектрическа енергия от миналата година, когато сушата направи ВЕЦ-овете нефункционални.

Оптимизъм лъха не само сред шефовете на енергийните дружества, но и по висшите еталони на властта. През седмицата в интервю за за германския бизнес всекидневник Handelsblatt, министърът на енергийния преход Агнес Пание-Рунахер уверено заяви, че енергийната система на страната е стабилна, дори Германия ще зависи "все повече и повече" от ядрената електроенергия на съседите (включително и от Франция), за да задоволи нуждите си.

Припомням, че Берлин затвори окончателно последните си ядрени реактори миналия април, десет години след решението на Ангела Меркел да ускори излизането на атома след катастрофата във Фукушима. 

В същото време страната отново се превърна в нетен вносител на електроенергия, обръщайки тенденцията от предишните месеци, когато изнасяше електроенергията си, особено във Франция, където атомните електроцентрали бяха в процес на поддръжка, коментира френската бизнес телевизия „Би Еф Ем“.

No comments:

Post a Comment