About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 12 July 2023

Volvo пусна от поточната линия в Белгия първия е-камион

Водещият производител Volvo официално представи първия си електрически камион, който слезе от поточната линия в Белгия. На бляскава церемония, в присъствието на фламандския министър на транспорта Лидия Петерс, беше представено новото „отроче“, обвито в панделка.

Screenshot:VRT 

Натоварен до 44 тона Volvo FH Electric, ще може да изминава до 300 километра. Цената на новото бижу ще струва 350 000 евро. За компаниите, решили да инвестират в техниката на бъдещето ще бъде отпускана субсидия до 40% фламандското правителство.

За момента е-камионите ще се произвеждат в същия завод и на същата линия като дизеловите, заяви мениджърът на завода Коен Лийманс.

Плановете са до 2040 г. заводът да произвежда транспортни средства, които са напълно екологични и независими от природни изкопаеми.

С разширяването на производството и преминаването към „зелени“ камиони, заводът ще наеме още работници. Като за начало ще са 100 души.

Първият е-камион се насочва към компания в Антверпен, която ще го използва от завода до базата на производител на компресор във Вилрейк. Фирмата е подписала предварително споразумение за закупуване на още 20 камиона.

Видео от представянето може да видите тук 

No comments:

Post a Comment