About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 July 2023

Белгия очаква 4.5 млрд. евро по Плана за възстановяване

Белгия ще може да разчита на 4.5 млрд. евро по европейския План за възстановяване от коронакризата. Очаква се проектите да бъдат внесени в Европейската комисия в седмицата след 17 юли. 


Първоначално от Европейската комисия са били обещани с 1,4 млрд. евро повече, съобщи пред медиите държавният секретар Томас Дермин.

Очаква се отговорът на Брюксел да бъде получен по проектите през ноември. Въпреки че все още не са получили финансовия транш отделните провинции вече работят по изпълнението на плана.

Държавният секретар съобщи, че се очаква допълнителни средства да постъпят от REPowerEU  енергиен фонд, създаден след руската инвазия в Украйна, както и от фонда за Brexit.

Милиардите евро са разпределени в три приоритетни области – мобилност, енергийна ефективност и дейности по изваждане на спрените атомни централи. 

По отношение на мобилността са разработени проекти за нови велоалеи, модернизиране на жп мрежата

"Този план наистина ще промени бъдещото лице на Белгия", убеден е държавният секретар.

ИНФРАСТРУКТУРА

Велосипедната инфраструктура е изключителен приоритет в Белгия и отделните провинции всяка година отделят милиони евро в проекти за нейното подобряване.

В страната има близо 4000 км инфраструктура (2700 във Фландрия и 1480 във Валония и Брюксел). В това число влизат огромни веломагистрали, междуградски пътища, локални комбинирани пътеки за колелета и пешеходци, специални маршрути за трудноподвижни хора или за инвалидни колички.

ЕНЕРГЕТИКА

Един от големите ключови проекти, обявени по-рано през годината е изграждането на ново надземно хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. След продължили повече от 20 години преговори, властите в Белгия дадоха разрешение за строителството. Обектът ще се намира в Десел, съобщи говорителят на Националния институт за радиоактивни отпадъци (NIRASЗигрид Еекхаут.

No comments:

Post a Comment