About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 15 July 2023

Кварталното къмпингуване – хит в Нидерландия

Нидерландия популяризира кварталното къмпингуване за хора с ограничен бюджет. През това лято на 65 места, наред квартали и в градски паркове, ще може да се почива. 
Picture: Wikipedia

Властите разрешават да се опънат маси, да се правят вечерни огньове и барбекюта – всичко необходимо за пълноценен релакс през уикенда.

Идеята за кварталния къмпинг идва от фондация De Buurt, която цели да засили контакта между съседите. Тревожен факт за тях бил, че съседи дори не се познавали, а живеело от години един до друг.  

"Това е добре дошла инициатива в тези времена на социално неравенство, в които изглежда все повече се разделяме", казва Маартен Хупкес от фондацията.  Един от кварталните къмпинги е този уикенд в Бреда. Там се очакват десетки съседи.   Къмпингуването е силно популярно в Белгия и Нидерландия. 

Същевременно властите с тревога отчитат, че ако след короната то отново регистрира бум на желаещи сред природата, то хич не е добър подвижния парк на лагеруващите. Направена наскоро проверка, отчете, че всяка трета каравана в страната има технически проблеми и най-често със спирачките.  

Шокиращият извод прави търговската асоциация, която гарантира за качеството на продуктите BOVAG. Тя е изготвила свой анализ на базата на проверени 3000 каравани.  В регистъра на Ниската земя са зачислени общо 417000 каравани. От тях за 50 000 нищо не се знае за техническото им състояние. С нова автоматизирана система предстои да се попълни този пропуск. 

„Шокирани сме от резултатите, които са твърде обезпокоителни. Всяка трета каравана е с проблеми, което ни навежда на мисълта за недоброто поддържане от страна на собствениците“, казва в интервю за вестник AD Пол де Ваал от асоциацията.  Според направената инспекция много от караваните са на по 40, 50 години и са във видимо лошо състояние, с множество проблеми. 

След видяното по време на техническата проверка търговската асоциация е излязла с препоръка да се въведе на всеки две години проверки на караваните в страната. В целия ЕС също се обсъжда задължителна проверка за караваните, но се очаква да минат години, преди всички страни членки да ратифицират изискването.

No comments:

Post a Comment