About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 16 July 2023

Белгийска компания събира стари джапанки за суровина

Всяка година по света се произвеждат по три милиарда чифта джапанки. Тези обувки са изработени от синтетични пластмасови материали, които трудно се разграждат стотици години. Голяма част от тях завършват в океана или на някое депо за битови отпадъци и по този начин оставят непоправими следи за природата.

Picture: Wikipedia

И както се казва, ако за едни е боклук- за други е суровина. Белгийска стартъп компания NuOceans е започнала да събира стари изхвърлени джапанки в морето, рециклира ги под формата на пъстроцветни листове и ги изпраща на производител за обувки в Испания, където се комбинират с други устойчиви материали, за да се създадат сандалите NuO2. Каишките пък се изработват от рециклирана кожа.

Друга белгийска стартъп фирма също наскоро обяви, че ще залага на кръговата икономика и ще разчита на остатъци за суровина. В Антверпен по иновативна технология се събират кочани от царевица, за да се направи материал за керамични плочки за баня.

Предприемачите са започнали този иновативен бизнес с безлихвен заем в размер на 50 000 евро, който е отпуснат от общината. За направата на плочките компанията използва зелена енергия, генерирана от слънчеви панели на покрива. Питър Дондейне, който е част от мениджмънта заявява, че царевичната суровина прави продукта и икономически по-изгоден.

За изпичането на класическа са необходими 1500 градуса на газ, а при царевичната – 150 градуса на „зелен ток“. Това е 10 пъти по-малко енергия.

Макар и от скоро стартирала, фирмата вече има своите почитатели. Десетки компании и барове са заявили поръчки. Фирмата пък дава гаранция, че ще издържат поне 5-7 години.

От общината са доволни, че стартъп компанията подпомага за развитието като на социалната, така и на кръговата икономика.

Кръговата икономика на отпадъците като модел за по-малко CO2

За фламандското правителство кръговата икономика е един от успешните начини за намаляването на парниковите емисии. Фирмите за  сметосъбиране са натоварени със задачата за още по-прецизен подход към сортирането и третирането на отпадъците, превръщането им суровини, а оттам и по-малка зависимост от международните пазари. Тази политика е с дългосрочна визия и съответно милиони инвестиции, иновации, проекти и технологии.

А първите иновативни подходи с видим успех са вече налице. Нова сортировъчна линия на Veolia на брега на Северно море в Гент (компания, позната в България като концесионер на „Софийска вода“ -Veolia) може да сортира до 60 000 т отпадъци годишно. Боклукът на населението нямало да отива за изгаряне, а ще се връща на производителите за суровина на нови продукти. По този начин ще се спестяват  огромни количества СО2 в атмосферата.

В новата сепарираща линия има инсталирани различни сита, магнити, камери за разпознаване на продуктите, с които още прецизно се разделят отпадъци като хартия, картон, твърда пластмаса, дърво, метали, матраци, стиропор.

Огромни количества отпадъци отделят не само домакинствата, но и големите компании. Този неусвоен все още ресурс също е ценна суровина и гаранция за още по-малко отделени парникови емисии при изгарянето. По такъв проект вече работи сметосъбиращата компания Renewi

В средата на декември миналата година беше направена първата копка по изграждането на сортировъчна линия на фирмената площадка в Антверпен. След пускането ще бъдат сортирани по 125 000 промишлени отпадъци. 13интелигентни камери щателно сканират пристигащия боклук по формата на PMD  - сини чували, в които има пластмаса, кенове, картонени опаковки от сокове и млека), дърво, кашони или друг метал.  Общата инвестиция в новата линия възлиза на 23 милиона евро. Подобни съоръжение се изграждат на още 2 места.

При рециклирането на отпадъци с нов проект се похвали и Aurubis, който трябва да бъде пуснат в експлоатация най-късно до 2025 година. 

Супермодерното съоръжение за хидрометалургично рециклиране ASPA ("Advanced Sludge Processing by Aurubis) се изгражда в Беерзе (Антверпен). Инвестицията е за 22 милиона евро. Заводът ще обработва утайки от аноди - ценен междинен продукт на електролитното рафиниране на мед. Новият процес ще позволи по-бързо извличане на повече благородни метали като злато и сребро и пълно възстановяване на калай от утайките от анодите.

No comments:

Post a Comment