About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 26 September 2023

Всеки пети младеж в Нидерландия страда от климатичен стрес

Всеки пети младеж в Нидерландия казва, че изпитва стрес когато мисли за климатичните промени. Чувства се унил, безсилен и спи лошо. Това е заключението от анкета по поръчка на сдружението Milieudefensie Jong.

Анкетирани са хиляда души на възраст между 16 и 30 години. По-голямата част определят изменението на климата като проблематично и изпитват негативни чувства при мисълта за това.

Picture: NASA

Ядосан, тревожен и тъжен. Това са най-честите чувства, които почти всички анкетирани са заявили когато мислят за климатичните промени. 

21% от тях са казали, че изпитват физически оплаквания като умора и главоболие. Според изследователите тази група е по-често високо образована, повечето са мъже. Въпреки климатичния стрес, жените по-често са убедени, че все още има какво да се направи за глобалното затопляне.

Почти една четвърт от всички анкетирани посочват, че имат съмнения относно желанието да имат деца. Тези хора си казват „защо да имам деца в свят, който става все по-малко годен за живеене", обясни председателят на Milieudefensie Jong Winnie Oussoren (20).

Има няколко начина, по които респондентите се справят със стреса. Някои стават апатични и избягват новините за климата.

Почти половината посочват, че пропускат климатичните новини, 26% пък го правят целенасочено.

41% са заявили, че са променили живота си: започнали са да ядат веган храни или да летят по-малко.

Психологът Йохем Букман редовно влиза в контакт с млади хора, които са стресирани от климатичната криза.  

"Това, което виждам е общо униние, хората си казват наистина не върви добре и въпреки усилията изглежда нищо не може да се направи", разказа Ер Те Ел. Заключенията на изследването не са изненада за него като има предвид личните наблюдения сред младежите.

No comments:

Post a Comment