About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 6 September 2023

ВВС на Белгия търси новобранци с дни на отворените врати

Много пъти сме се запитвали как ли изглежда отвътре една военна палатка в миналото. Как ли са се оправяли някога войниците без съвременните технологии? Военновъздушните сили на Белгия се опитаха да отговорят на тези въпроси с проведения ден на отворените врати в източната провинция Лимбург.

Личен архив

На военно летище бяха опънати десетки палатки, военна техника, уреди, оръжия. Посетителите можеха да надникнат буквално и да влязат „в кожата и мислите“ на военните. Пишеща машина показва първите редове на военна кореспонденция, бюро с хартия и записки могат да разкажат в чернови вариант как изглежда кореспондентска вестникарска дописка.

И за да бъде атмосферата още по-жива десетки доброволци са преоблечени в автентични униформи, посрещат и разказват истории от миналото на белгийските летци. Не само разказват, но и като добри домакини посрещат жадните за истории авиолюбители с вкусни гозби, такива каквито са се готвели на фронта.


Белгийският червен кръст и американската армия пък разказаха за друга жизненоважна част от делничното битие на полевите войници. С апаратура и автомобилен парк нагледно показаха как са действали, за да спасяват ранените войници.





Денят на отворените врати разказа за историята на флота от дълбока древност, та до наши дни. В експозиция бяха наредени десетки самолети, сред които и най-новото бижу на леката авиация, с което разполага НАСА.




Празник като на празник с много маси, пенливи питиета и жива духова музика огласи военната база в Алкен. И ако за стотици беше шоу, наслада за очите и прекрасна възможност да се понаслаждават на един от малкото летни дни в кралството тази година.    


За военновъздушните сили на Белгия беше отлична възможност да покажат, че тази магия може да бъде и професия. На огромен щанд от военната база разказваха пред любопитните погледи на тийнейджъри, че това може да е тяхната бъдеща професия. Пред медиите признават, че празникът помага да привлекат много „свежа кръв“ и да „подпалят керосина“ у младите, тъй като липсвали кадри за техници и пилот.

А такива авиопрояви имали ефект, тъй като за няколко часа двайсетина души са се записали да участват в квалификационни курсове и програми на военновъздушните сили.

No comments:

Post a Comment