About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Monday 11 September 2023

Вносът на LNG от Русия за Европа в застой от началото на годината

Вносът на втечнен природен газ (LNG) от Русия е в застой от началото на годината. Той се доставя изцяло от газовото находище Ямал, частично собственост на TotalEnergiesСпоред първоначалните оценки на Международната асоциация на вносителите на втечнен природен газ (GIIGNL) от Русия за Европа са транспортирани 9 милиона тона.

Picture: Abb.com

През първите седем месеца на годината се е запазила тенденцията както 2022 година. Общо 14 милиона тона са внесени през изминалата година когато избухна войната, пише белгийската преса.

Френскоезичният телевизионен канал BFM обръща внимание, че газовото находище Ямал е собственост на частната петролна компания "Новатек", без пряко финансово участие на „Газпром, следователно на Кремъл. 20% дял се държи и от френската TotalÉnergies, която продава по 4 милиона тона LNG годишно в Европа.

Общо Ямал транспортира 80% от своя LNG в Европа, а останалата част се продава на Китайската национална петролна корпорация (CNPC).

Япония е страната, която продължава да разчитана на руското гориво от находището в Сахалин. От острова се транспортират за Страната на изгряващото слънце 60% от находището, за да може да се покрият 10% от енергийните нужди. Страната не може без руското LNG, дори ако се опита да внася повече втечнен газ от Китай.

Това е чувствителен дипломатически въпрос за Япония, защото газовото находище Сахалин е 50% собственост на "Газпром", а йената продължава да пълни хазната на Кремъл.

Друга западна компания също продължава да има бизнес отношения с Кремъл въпреки европейските санкции. CercleFinance.com Exxon Mobil има 30% дялово участие в нефтеното находище Аркутин- Даги като част от проекта Сахалин 1 в Далечния изток. Произведеният петрол се преработва на острова и се транспортира по тръбопроводи до експортния терминал Де-Кастри, Хабаровска област.

Exxon Neftegas Ltd. е оператор на проекта Sakhalin-1 заедно с дъщерни дружества на руската държавна нефтена компания Роснефт.

No comments:

Post a Comment