About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 15 September 2023

Подпалиха училища в Белгия заради въведено сексуално образование

Няколко училища са подпалени в рамките на два дни във френскоезичната община Шарлероа. Започналото разследване води към мотив при четири от училищата - протест срещу въведено сексуално образование. За други две все още не може да се каже каква е причината. Случаите получиха широк отзвук в медиите в Белгия и съседна Нидерландия.

Photo: Belga/demorgen.be

Учебната година в Белгия започна на 1 септември. По закон всяка провинция има право да определя образователната политика на нейната територия. Така например във фламандската част се изучава като първи език нидерландски и втори английски, а във Валония и Брюксел – само френски. По същия начин местните парламенти решават и приемат указ, че в двете области ще се преподава сексуално образование в началните класове.

Досега училищата под френскоезичната администрация на Белгия имаха право да решават индивидуално дали да провеждат часове по сексуално образование - за разлика от холандскоговорящите училища, където това вече е задължително. Промяната означава, че учениците ще имат два часа в 6-ти клас (на възраст 11-12 години) и още два в 4-ти клас (15-16). Те ще бъдат преподавани от специално обучени преподаватели.

Така нареченият указ "Еврас" обаче не се понравил и започнали в много населени места протести, включително от мюсюлмански и католически общности.

В Брюксел гневни родители излезли на протест пред общината, а в Шарлероа четири основни училища са подпалени през нощта на 12 срещу 13 септември. Сградите осъмнали с надпис върху стените "No Evras".

Picture: RTL/Hln.be

Фламандската обществена телевизия пояснява, че образователната методика съществува от 2012 година като незадължителна дисциплина. Всяко училище решава дали да образова най-малките за взаимоотношенията между хората, чувствата и променящото се тяло. От тази година обаче във Валония и Брюксел решават да ги направят задължителни.

Кметът на Шарлероа Пол Магнет реагирал яростно в социалната мрежа X (доскоро Туитър): "Да атакуваш нашите училища означава да нападаш нашите деца. Тези варварски действия са още по-престъпни, защото вредят на бъдещето на учениците: тяхното образование, растеж, еманципация.

Разпространяват се абсурдни твърдения, сякаш учениците се учат да мастурбират или че в класовете ще се показва порно, реагира гневно и Белгийският експертен център за сексуалност Sensea. Според него това е кампания за фалшиви новини, която се заиграва с чувствата на родителите.

Вандалските прояви привлякоха вниманието на управляващите. Премиерът Александър Де Кро заяви, че насилствените действия срещу новата политика са напълно неприемливи. "Едно училище трябва да бъде безопасно място за всички деца. Ще направим всичко възможно да установим извършителите и да ги преследваме. Правото на сексуално образование не може да бъде поставяно под въпрос".

Министърът на вътрешните работи Верлинден поиска от федералната полиция да подкрепи местните полицейски райони. "Не пипайте нашите училища", написа тя в X.

Министърът на образованието за френскоезичната общност Каролин Дезир заяви, че не бива да се всява паника с фалшиви новини и абсурдни твърдения по радиото, че учителите ще налагат на децата „правилната“ ориентация. „Нито пък, че ще ги учим на сексуални действия и мастурбация".

Тя добави, че това е било изрично изяснено многократно и също така подчерта, че родителите "не трябва да бъдат слепи за това, което децата им виждат през смартфоните си, независимо дали несъзнателно или не".

За Дезир именно затова часовете по сексуално образование са важни: "Децата понякога се сблъскват рано с неща, които не разбират и които дори могат да бъдат опасни. Искаме да ги предпазим от това, но и да дадем отговори на въпросите, които си задават още в юношеството."

No comments:

Post a Comment