About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 30 September 2023

Ядреният алианс отправи апел за международни финанси

Лидерите на създадения по-рано през годината проядрен Алианс излязоха с апел към международните финансови институции за подкрепа на сектора.

На проведена среща в Париж през седмицата се срещнаха правителствени лидери с представители на енергийните гиганти EDF, Westinghouse, Mitsubishi,  корейската KHNP. На работна среща те начертаха "пътна карта", която да съпътства възраждането на световната ядрена енергия

В откриващата реч генералният директор на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР (NEA) Уилям Д. Магууд призова да се действа бързо и практично.

В декларация беше отправен призив към Банките за развитие, международните и регионалните финансови институции да обмислят финансиране на ядрената енергетика в светлината на достъпа до енергия, енергийната сигурност и приоритетите в областта на климата. Документът не беше единствено от Белгия и Италия.

Подписалите страни определиха ролята си в енергийния преход като "жизненоважна" благодарение на ниските емисии на CO2 на kWh, като тези на слънчевата и вятърната енергия.

"Ядрената енергия е основен актив както за нашата енергийна сигурност, така и за нашите климатични ангажименти" за въглеродна неутралност до 2050 г., заяви френският министър за енергийния преход Агнес Пание-Рунахер, съорганизатор с NEA - в момент, когато атомът преживява възраждане на интереса в няколко страни, на фона на климатичната криза и енергийното напрежение, изострено от конфликта в Украйна, предаде AFP, цитирана от белгийската преса.

Малко преди началото на конференцията активисти на "Грийнпийс" разпънаха банер на покрива на сградата на ОИСР, осъждайки "климатичното отклонение", преди да бъдат спокойно изместени от полицията.

"Тук сме, за да осъдим зеленото промиване на Франция, която иска да организира масово възраждане на ядрената енергия. Тази операция не е за спасяване на климата, а за спасяване на ядрената индустрия", каза Полин Бойер, ядрена активистка в "Грийнпийс".

Франция, най-ядрената страна в света на глава от населението (56 реактора за 68 милиона жители), се превърна в европейското острие на възраждането на атома, начело на "европейски ядрен съюз", допълва телевизия Би Еф Ем.

"Свидетели сме на завръщане на ядрената енергия в света", заяви наскоро Фатих Бирол, директор на Международната агенция по енергетика, друга агенция на ОИСР.

През 2022 г. в експлоатация са влезли 7,9 GW ядрени мощности, което е увеличение с 40% на новите инсталации в сравнение с 2021 г. По-голямата част от строителството, започнало през последните години, идва от Китай, за вътрешния му пазар и от Русия за няколко страни.

Според NEA глобалният ядрен капацитет ще трябва да се утрои до 2050 г., за да се постигнат целите за въглеродна неутралност, чрез комбиниране на съществуващи реактори, реактори от ново поколение и малки модулни реактори (SMR).

Но съживяването на атома, изпаднал в немилост след катастрофата във Фукушима в Япония (2011 г.), включва много предизвикателства за страните, които не са строили централи "от дълго време", а това на финансирането не е "по-важно от другите": "умения, верига за доставки, експертиза, управление, всичко това трябва да бъде събрано", за да успеят проектите, каза Уилям Д. Магууд.

Министрите обещаха "да насърчат международното сътрудничество" и "обмена на добри практики" по теми като доставката на уран, рециклирането на отработено гориво и управлението на радиоактивни отпадъци.

No comments:

Post a Comment