About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 27 September 2023

Белгия ще използва топлината на морската вода за регазификация

Газовият оператор на Белгия „Флуксис“ си е поставил за цел до 2035 година да стане напълно неутрален по отношение на климата. До две години ще бъдат намалени наполовина отделяните емисии въглероден диоксид в атмосферата. Един от успешните проекти за постигането на тази цел е разработен на пристанището в Зеебрюге.

Компанията ще пусне три нови регазификатора, които използват топлината от морската вода, за да преобразуват LNG обратно в газообразна форма. Те осигуряват значително по-ефективно потребление на енергия и значително по-ниски емисии на CO2 на терминала.

Пристанище Зеебрюге: Photo: Fluxys

След нахлуването на Русия в Украйна и загубата на руски газ Европа потърси другаде енергийните си доставки, портът се превърна в една от ключовите входни газови точки за Европа.

Статистиката показва, че през първите шест месеца на годината обемите на транспортираните потоци са били с 2% по-високи в сравнение със същия период на миналата година.

Обемите от граница до граница са се увеличили с 4,8% до 203 TWh, докато обемите за потребление на белгийския пазар са намалели леко до 84 TWh (в сравнение с 88 TWh през 2022 г.).

Потоците към Германия са се увеличили до 124 TWh (в сравнение със 113 TWh през 2022 г.), а към Холандия 60 TWh (в сравнение с 64 TWh през 2022 г.)", съобщава държавната агенция „Белга“.

Предстои пускането на нов газопровод, които ще може да пренася и водород в бъдеще. Плановете на „Флуксис“ са първите комбинирани количества да бъдат транспортирани през 2026 г.

Работи се и по допълнителен тръбопровод между Гент (Desteldonk) и Брюксел (Opwijk). В дългосрочен план два вместо един тръбопровод ще има между Зеебрюге и германската граница. Разширяването увеличава транспортния капацитет от Зеебрюге с 15 GWh/h, което се равнява на енергийното производство на 15 ядрени реактора.

Разширението на газопровода е част от общата междудържавна политика между Белгия и Германия. По-време на среща по-рано през годината между премиера Алекдандър де Кро и германския канцлер Олаф Шолц бе договорено газовите потоци от Белгия да бъдат удвоени.

Договорено е също водородните инфраструктури да бъдат свързани до 2028 година   С тази инициатива се цели поетапна интеграция на белгийско-германските индустриални клъстери.

През 2021 г. транзитът от Белгия към Германия е бил 20 тераватчаса (TWh) Година по-късно се увеличил десетократно до 256 тераватчаса.

Освен за Германия от пристанището в Зеебрюге има транзит и за Франция, Испания и Италия. Газ влиза и от Нидерландия. В Зеебрюге, освен LNG, норвежкият и британският газ влизат по тръбопроводи.

No comments:

Post a Comment