About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 11 June 2023

Франция вдъхва втори живот на 100 000 хектара изоставени терени

Франция има над 100 000 хектара изоставени терени. Изправени пред недостига на изоставени терени с обекти, общините все по-често започват тяхното възстановяване.

Рехабилитацията на тези обекти сега се финансира от 2021 година със специален фонд като част от Плана за възстановяване след корона кризата. Мярката се насърчава лично от президента Еманюел Макрон.

Picture: Tama66 - Pixabay/ BFM Bussines

„Във Франция не може да се каже, че липсват уникални изоставени сгради и терени с историческо значение. Има стотици изоставени места от началото на XX век, които са значими за културата и нацията.

Други терени пък са оставени на произвола от началото на седемдесетте години на миналия век, когато са създадени първите бизнес обекти, разказва за BFM Business френският икономист Пиер-Сесил Брасьор.

Като пример посочва, че има десетки терени и изоставени фабрики в Северна Франция (Nord-Pas-de-Calais), които са добре устроени, недалеч от големите градове, които очакват своя инвеститор. При тях едва 20% от терена с застроен, който може да се реновира за съвременните нужди на компанията, останалата част от терена в повечето случаи е напълно свободен, разказва икономистът.

В региона може да видите десетки изоставени порутени миньорски сгради, изоставени жилища, купчини шлака. Вече десетилетие тези сиви и отблъскващи места са започнали поетапно да имат втори живот.

Бетонът и шлаката отстъпва на млади фиданки, сгурията изчезва, а на нейно място изникват паркове и градски гори. Проектът е дългосрочен и резултатите от усилията на общините може да се видят след 15-20 години.

No comments:

Post a Comment