About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 18 June 2023

TotalEnergies смята да увеличи добива на биогорива

Френският президент Еманюел Макрон обяви годишен бюджет от 300 млн. евро за насърчаване на производството на биогорива. След обявените намерения енергийният гигант TotalEnergies заяви, че е готов да увеличи добива на биогорива. Очаква още „играчи“ в сектора да последват примера им, заяви в телевизионно интервю президентът на компанията Изабел Петрие.

Рафинерията на Total La Mède

Енергийният гигант наскоро обяви планове за увеличаване на производствения капацитет на устойчиви авиационни горива (SAF) до 285 000 тона годишно в своята биорафинерия близо до летищата Orly и Roissy. "Това е голямо предизвикателство", което ще ни позволи да подкрепим декарбонизацията на въздушния транспорт", каза Изабел Патрие.

Когато модернизирали рафинерията La Mède близо до Марсилия направили инвестиция от над 300 милиона евро за производство на наземни биогорива, а за рафинерията Grandpuits - 400 милиона евро.

Днес биогоривата, които произвеждаме, ги произвеждаме под формата на кръгова икономика. Използваме използвани хранителни масла и животински мазнини и отпадъци", защото се нуждаем от липиди, за да произвеждаме биогориво, напомни каза Изабел Патриер.

Синтетичното гориво става след реакция между водород и CO2, която изисква зелен водород. Но, за да се направи зелен водород, има нужда от зелена електроенергия, оттук и значението на развитието на възобновяемите енергийни източници, припомня мениджърът.

Не случайно TotalEnergies в партньорство с Engie смятат да пуснат през 2026 площадка за производство на зелен водород близо до Марсилия. По проекта Masshylia двата енергийни гиганта подписаха споразумение през 2021 година и трябваше да е готов през 2024. От изявления в медиите става ясно, че са решили да увеличат мощностите от предварително планираните като и промяна в пусковия срок – 2026 година.

Разположенa в сърцето на биорафинерията на Total в La Mède, площадката ще е захранвана от соларни инсталации с общ капацитет над 100 MW, а електролизаторът е с мощност 40 MWПроизводственият капацитет ще е 125 MW. Водородът ще се произвежда от фотоволтаично електричество. Очакванията са за 50 тона на ден. Водородът ще се използва главно за пълно покриване на нуждите на процеса на производство на агрогорива в La Mède, който според TotalEnergies ще спести над 100 000 тона въглеродни емисии годишно. Ще се използва и на границата като гориво за камиони, автобуси, корабоплаване и др.

Биогоривата сами по себе си са възобновяема енергия и отлична опция за намаляване на емисиите на CO2. Когато се произвеждат от устойчиви суровини, какъвто е проектът в La Mède, те отделят най-малко 50% CO2 по-малко от изкопаемите горива, казва Бернар Пинател,  гл. изпълнителен директор на подразделение на TotalEnergies.

No comments:

Post a Comment