About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 23 June 2023

Швеция оставя открехната вратата за нови АЕЦ

Шведският парламент направи поправка в енергийната си стратегия, с която на практика оставя открехната вратата за строителството на нови атомни електроцентрали. Преди изменението в стратегията се казваше, че страната се стреми да премине изцяло на възобновяема енергия до 2045 година, предаде Reuters.

"Това решение създава предпоставки за развитие на ядрената енергетика", заяви в парламента финансовият министър Елизабет Свантесон.

През 2016 г. парламентът прие, че нови ядрени реактори могат да бъдат построени на съществуващите площадки. Без субсидии обаче това се оказало непосилно скъпо. Към момента едва 30% в микса на страната се пада на тока, произведен от АЕЦ.

Решението на практика развързва ръцете на държавната компания Vattenfall, която планира да построи най-малко два малки модулни реактора и да удължи живота на съществуващите.

Природозащитниците разкритикуваха неотдавнашните промени в енергийната политика на Швеция и заявиха, че тя противоречи на предишната идентичност на страната като зелен лидер.

В началото на годината правителството даде ясен знак, че възнамерява да промени стратегията и да изгражда нови ядрени мощности. Към момента функционират 6 реактора, съобщи тогава Financial Times.

„Очевидно е, че имаме нужда от производство на повече електроенергия на повече места, заяви през януари премиерът Улф Кристерсон.

Министърът на околната среда Ромина Пурмохтари пък намекна, че не е изключено да се помисли дали два вече изключени реактора могат да бъдат рестартирани.

No comments:

Post a Comment