About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 25 June 2023

Рицарски замък в Белгия приюти фестивал на черешата

Производители на над 250 сорта череши от Белгия, Нидерландия и Германия се срещат да покажат реколтата си на ежегодния фестивал на вкусния плод. Двадесетото поред изложение нареди щандовете в красив замък в белгийското градче Алден Бейзен, Източна Фландрия.  

За местни, гости и производители е не само фестивал, а среща на приятели, където да обменят опит, рецепти и идеи. Туристите пък могат да се насладят на автентични палачинки с домашно сладко, различни конфитюри и не на последно място да вземат координати на производителите, където по-късно да поръчат в по-големи количества.  

Някои от посетителите пък с нетърпение очакват да чуят истории за производството, как са се отглеждали сортовете векове назад, не са малко и информационните щандове, които разказват за развитието на плода в региона.  Ако пък не ви стигне само разказването на истории, грабвайте шапкат, водата и се втурнете в импровизирания тур за бране на череши край близката плантация. Там ще ви покажат, а може и лично да пробвате различни техники на бране, да държите различни ножици за подрязване, присадки и всичко необходимо за една здрава и добре поддържана градина.

Мястото на срещата само по себе си носи духа на историята.. В продължение на векове замъкът в Алден Бейзен е изпълнявал функцията на щаб на рицарите на Тевтонския орден. 800 години по-късно той все така носи духа на онази пленителна епоха.     

Днес е един от най-големите обществено достъпни замъци в Белгия и играе водеща роля в културното и недвижимо наследство на фламандското правителство. Заобиколен от исторически градински паркове и уникални стандартни овощни градини, той предлага идеално място за множество културни и бизнес събития, срещи и конгреси. 

No comments:

Post a Comment