About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Thursday 22 June 2023

Нидерландия с амбиция да стане портал за зелен водород в Европа

Нидерландия има амбицията да се превърне в ключов център за дистрибуция на зелен водород в Европа. С такава нагласа премиерът Марк Рюте посети Мароко, за да обсъди бъдещи доставки от страната. Придружаван бе от огромна делегация от индустриалци, които виждат зеления водород като заместител на въглищата и газа.

Picture: DNV

"Убеден съм, че Мароко държи правилните карти, за да стане лидер в зеления водород. И ние искаме да бъдем партньор в това", отбеляза премиерът.

Близо до южния град Уарзазат се намира една от най-големите слънчеви електроцентрали в света. Комплексът произвежда зелена електроенергия от 2018 година и може да захрани домовете на  2 милиона мароканци.

Не толкова ентусиазирано посрещат международната договорка вътре в страната. Според Мохамед Тазрути от местния клон на „Грийнпийс“ отговорните власти първо трябва да задоволят вътрешното потребление, а след това да търсят международни партньори

От Националната агенция за възобновяема енергия обаче успокояват, че Мароко произвежда достатъчно големи количества зелен водород, за да захрани вътрешните си нужди както и до 8% от световния пазар. Страната вече е направила контакт с пристанището на Ротердам и са обсъдени възможностите за транспортиране.

Мароко е една е сред силно засегнатите страни в следствие на глобалното затопляне. По официални данни страната е с 37 милиона души. Може да се каже, че малко допринесла за негативните последици в сравнение с други европейски страни.

Северна Африка се затопля два пъти по-бързо от средното за света и до 2060 г. може да бъде с 1 до дори 3 градуса по-топло.  Затова Мароко се надява да играе важна роля в този енергиен преход.

Но на каква цена, питат екоактивистите? Както е известно за производството на зелен водород са необходими огромни количества вятърна или слънчева енергия. Опасенията са, че производството ще разходва огромен обем вода, необходима на норвежката електроцентрала в Уарзазат. Охлаждането на системите и почистването на слънчевите панели разходва над от 2 милиона кубически метра вода годишно. А в същото време населението е изправено пред недостиг.

Фермерът Мохамед Аит Хаму потвърждава опасенията. Пред телевизия „Нос“ се оплаква, че трябва да плаща на час, за да напои земята си, засята с ечемик. "В бъдеще ще има още по-малко вода, защото вали малко. Става все по-горещо".

В отговор от норвежката електроцентрала казват, че количеството вода, което комплексът използва, е по-малко от половин процент от капацитета на близкия язовир, от който извличат водата.

No comments:

Post a Comment