About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 6 June 2023

Велосипедната каска може да предотврати до 70% наранявания по главата

Велосипедната каска не е задължителна в Белгия. От години обаче тече дебат между власти, специалисти и спортисти дали да не стане задължителна.

Picture: Nieuwsblad

Полемиката доби отново дневен ред след падане на белгийския премиер Александър де Кро от колело по време на разходка със сина си. Въпреки че инцидентът не донесе сериозни щети за министър-председателя и след прекарана една нощ в болница, той се върна към работните си задължения.

Негово изказване обаче отново отприщи стария спор. Де Кро подчерта, че се е разминал със сериозни наранявания благодарение на това, че е носил каска. „Спортът е здраве, но трябва да бъдем по внимателни“, апелира той във видеобращение от дома си.

Според организацията VIAS, която се занимава с пътна безопасност носенето на каска е личен избор за възрастните, но не и за малките деца. Те губят често равновесие и по-лесно падат, затова каската е важна, казват специалистите. Според техни проучвания една каска би предотвратила до 70% от нараняванията по главата.

Според специалисти в областна на велосипедния спорт каската е силно препоръчителна, но не може да се задължи със специален закон. Наблюденията обаче показвали, че въпреки липсата на задължителен закон, с всяка изминала година все по-вече са тези, които тръгват на път с каска

И ако каската в въпрос на личен избор, не така стои въпросът с мобилния телефон. От близо година в Белгия действа закон, който забранява напълно говоренето по телефон докато караш колело. Ако те спрат полицай и те видят, че с едната си ръка държиш телефон, глобата е от стотици евро до изправяне пред първоинстанционен полицейски съд. Мобилното устройство трябва задължително да бъде поставено на кормилото.

No comments:

Post a Comment