About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Sunday 11 June 2023

EС дава 900 млн.евро на Тунис

Европейският съюз ще отпусне 900 млн. евро финансова помощ на Тунис за подобряване на проекти в енергетиката и икономиката. В замяна страната ще гарантира по-силен контрол, за да се намали миграционния натиск върху ЕС. Това са част от предложенията на Европейската комисия, които председателят Урсула фон дер Лайнен, премиерът на Нидерландия Марк Рюте и италианската му му колежка Мелони представиха на тунизийския президент Сайед.


Страната вече е получила солидна финансова инжекция от 150 милиона евро за решаване на належащи икономически проблеми. Предстои да получи още толкова за подобряване на граничния контрол, спасителни операции и връщане на мигранти.

В областта на енергетиката парите ще бъдат за разработване на инфраструктура, по която произведената енергия ще се пренася до Стария континент през Италия.

С част от парите страната ще извърши цифров преход и изграждане на бърз интернет между Северна Африка и Европа.

ЕС също така иска да инвестира в обмен на кадри и практики университетите. Младите тунизийци ще имат възможност да работят и учат в Европа.

Според нидерландската телевизия Нос, която следи визитата на Марк Рюте в Тунис, има четири причини ЕС да влага толкова много пари в икономиката на Тунис.

1. Марк Рюте и европейските му партньори искат Тунис да намали миграцията към ЕС и да приема върнати мигранти, дори и да не са тунизийци. Защото европейските страни смятат миграционния натиск за твърде висок. Между януари и юни около 50 хил. мигранти са плавали към Италия през Средиземно море, което е значително повече, отколкото през същия период на 2022 година.

Европейските лидери не само искат по-малко мигранти да преминават, но и страните от ЕС да могат да връщат хората по-лесно, ако се окаже, че нямат шанс да получат статут на убежище.

2. Защо да говорим с Тунис? Подобно на Турция, която през 2016 година сключи споразумение за миграцията с ЕС - Тунис сега е основна транзитна страна за хората, които искат да избягат в Европа. Половината от мигрантите, които акостират в Италия през тази година, са преминали през Тунис. До голяма степен това е свързано с географското положение. Тунизийският град Сфакс е само на 187 километра от италианския остров Лампедуза. Така че, Брюксел иска и сделка с Тунис, за да затвори още един „процеп", през който минават мигрантите.

3. Защо Тунис би си сътрудничил в подобна сделка? Защото, от години се бори да подобри слабата си икономика. Бедността и недостигът на храна са проблем за населението. Компаниите фалират с бързи темпове. Поради високите цени и безработицата правителството се опасява от народно въстание. В крайна сметка говорим за същата страна, от която Арабската пролет започна да се разраства преди 12 години. Ето защо е важно президентът Сайед да получи 1,9 млрд. долара от Международния валутен фонд - пари, които отдавна са замразени заради стар конфликт между неговото правителство и Фонда. Ако това не бъде решено, не само кризата, но и политическите вълнения в страната ще нараснат.

При посещението си Рюте, Мелони и Фон дер Лайен може да предложат решение. Италианският премиер изрази надежда, че срещата ще доведе до възобновяване на диалога между Сайед и МВФ, така че този голям заем все още да може да се реализира. Освен това президентът на Тунис вероятно разчита на няколко милиарда евро европейска помощ като награда за евентуална сделка.

4. Какво означава това за напускащите? Ако ЕС успее да сключи сделка с Тунис и страната приеме върнати хора, шансовете някои мигранти да останат на европейска земя след преминаването изглежда намаляват. По външните граници на ЕС ще има центрове за предоставяне на убежище, където бързо ще се решава кой има шанс за убежище и кой не. Онези, които нямат шанс да получат жилище, ще бъдат връщани обратно в Тунис.

Има обаче все още има някои неясноти. Европейският парламент може да отхвърли споразумението за миграцията и убежището. Въпросът е колко безопасна е Тунис като приемаща страна за върнатите мигранти от Африка на юг от Сахара

Следователно в крайна сметка споразумението с тунизийския президент трябва да бъде договорено. По преговорите ще участват повече европейски лидери, не само само Рюте, Мелони и Фон дер Лайен.

No comments:

Post a Comment