About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 21 June 2023

Amazon ще черпи енергия от офшорен парк край Нидерландия

Офшорният вятърен парк Hollandse Kust Noord край Нидерландия произведе първата енергия. Един от първите клиенти, сключили договор с инвеститорите  Shell и Eneco, е компанията Amazon.

Picture: Tom Dhaenens/ Eneco.com

През следващите месеци капацитетът на 69-те турбини (всяка с мощност 11 MW) непрекъснато ще нараства до около 3,3 тераватчаса (TWh) годишно.

Строителството офшорния парк започна през есента на миналата година и ще бъде напълно завършен до края 2023.

Компанията CrossWind, под чието име си сътрудничат Shell и Eneco, обяви, че друга част от енергията ще отиде за производство на зелен водород.

Наскоро инвеститорите обявиха, че на същото място ще започнат да строят и соларен парк. Така Hollandse Kust Noord  се превръща първия в света комбиниран офшорен парк. Очаква се панелите да бъдат поставени напълно до 2025 година. Целта на проекта е максимално да се използва силата на вълните, а в по-малко ветровити дни да се компенсира недостигът със слънчева енергия. 

"Развълнувани сме да обявим, че подписахме договор за разработването и внедряването на плаващия соларен проект в CrossWind", съобщи при представянето на проекта през май мениджърът по иновациите на CrossWind Мария Калогера.

"Офшорната плаваща слънчева енергия е вълнуваща област от развитието на възобновяемата енергия, която е готова да играе важна роля в енергийния преход. Този проект бележи важен крайъгълен камък за нашия екип за иновации CrossWind, тъй като продължаваме да настояваме за нашия ангажимент за създаване на по-добри енергийни решения за бъдещето", се казва още в официалното съобщение.

В дългосрочен план на национално ниво Нидерландия планира да изгражда по 1 GW в Северно море всяка година през следващите години. До 2030 г. общо 21 GW трябва да бъдат в морето. Това е достатъчно, за да захранва повече от 20 милиона домакинства.

No comments:

Post a Comment