About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 10 June 2023

RWE се отказва да строи батериен парк в Белгия

Германската енергийна компания RWE неочаквано се отказа да изгражда проект в Белгия за батериен парк с капацитет 8000 мегаватчаса, съобщава финансовият ежедневник De Tijd.

Намерението е напълно неочаквано, тъй като фирмата получи лиценза за парка в провинция Лимбург през миналия април. Очакваше се съоръжението да е най-голямото в Европа, допълва информацията телевизия VRT.

RWE e заявила, че прекратява строителството заради решението белгийското федерално правителство да удължи живота на двата най-нови ядрени реактора в страната с още 10 години след 2025 г.

Ядрената енергетика е задочен спор от години между Брюксел и Берлин. Ябълката на раздора е проблемната АЕЦ „Тианж“, чиито реактор за радост на немците беше „пенсиониран“ през тази година. От 2012 бяха открити множество пункнатини. Реакторите бяха спирани за аварийни ремонти, а честите аварии изправяха на нокти крайграничния град Аахен. Германското правителство многократно заявяваше, че иска да бъде закрита атомната централа.

С оглед на дългогодишния спор, сигналите за удължаване живота на двата т.нар. млади блокове в АЕЦ „Дул“ не се нравят на немското правителство, което официално се отказа от атомната енергетика този април.

И ако говорим за междусъседски спорове на тема атомна енергетика – никак не цветущи и отношенията с другата съседка на Германия – Франция. Двете страни имат задочен спор на политическо ниво. Париж и Берлин са на противоположни мнения дали ядрената енергетика да стане със статут на “зелена енергия“

Последният сблъсък между германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон беше по време на провелата се на 23 и 24 март в Брюксел среща на високо равнище.

За френския финансов министър Бруно Льо Мер френската енергетика е „абсолютно червена линия“ и не подлежи на преговори с нито с Германия, нито с когото и да било. „Франция няма да се откаже от конкурентните предимства на атомната енергетика“, категорично заявява той, цитиран от AFP

Във Франция 70% от електроенергията се произвежда в ядрени реактори. Ето защо не е изненадващо, че Макрон продължава да настоява в ЕС за по-благоприятно третиране на ядрената енергия.

Париж все повече ще залага на атомната енергия и следващите десетилетия. В страната наскоро бе приет нов енергиен закон, в който са заложени милиарди евро в модернизация на 53-те застаряващи ядрени блокове. Освен това правителството през юни изцяло изкупи акциите в EDF и компанията стана изцяло държавна.

В другия лагер попада германския канцлер Олаф Шолц. Неговата страна, заедно с още няколко яростно се противопоставят на френските усилия да се даде „зелен“ статут“ на ядрената енергия.

Френският президент се надява да постигне споразумение с "за осигуряване на технологична неутралност". Но засега изглежда, че пробив в спора не е постигнат, отбелязва радиото.

Темата предизвиква напрежение не само между съседките, но и в рамките на Съюза. Германия, заедно с няколко страни, включително Австрия и Люксембург, не са фенове на ядрената енергия. Франция пък направи енергиен алианс, с участието и на България, чрез който да се бори за преимуществената роля на атомната енергетика на европейско равнище.

No comments:

Post a Comment