About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 6 June 2023

Европа пред недостиг на биогоривата от животински мазнини

До 2030 година потреблението на биогорива от животински произход ще бъде утроено и може да се стигне до потенциален недостиг и да доведе до негативни реакции, сочи проучване на организацията Transport & Environment (T&E).

Picture:Wikipedia

Европейската комисия подкрепи използването на биодизел от животински мазнини като страничен продукт от промишленото месопроизводство, припомня специализираното бизнес издание industryandenergy.eu.

Големи авиокомпании като Ryanair и Wizz Air са осигурили сделки за "устойчиви авиационни горива" (SAF), като прогнозите сочат, че животинските мазнини ще бъдат преобладаваща суровина в производството.

Ограничената наличност на животински мазнини обаче представлява предизвикателство, тъй като разширяването на промишленото отглеждане на месо е непрактично и нежелателно. Изчисленията на T&E показват, че за един полет от Париж до Ню Йорк ще са необходими 8 800 умрели прасета като суровина за гориво.

Тази ситуация поставя пред  дилема за индустриите, които са силно зависими от животинските мазнини дали при недостига на гориво да не преминат в един бъдещ период към по-малко устойчиви варианти като палмовото масло. 

T&E призовава политиците да изключат животинските мазнини от категория 3 от списъка на допустимите суровини за биогорива и подчертава потенциала за измамни практики поради неправилно етикетиране и понижаване на категорията на по-висококачествените животински мазнини.

Директивата на ЕС за възобновяема енергия (RED) стимулира производството на животински мазнини за транспортни горива, като дава приоритет на категории 1 и 2 за целите за възобновяема енергия. Несъответствията между отчетените данни за потреблението и производството обаче пораждат съмнения за неправилно етикетиране и потенциални измами.

T&E предупреждава, че умишленото понижаване на категорията на по-висококачествените животински мазнини, за да се постигнат целите за възобновяема енергия, би представлявало измама в промишлен мащаб.

Тъй като търсенето на биогорива продължава да расте, Европа трябва да се изправи пред предизвикателствата пред устойчивостта, свързани с нарастващото използване на животински мазнини.

Осигуряването на прозрачност, насърчаването на алтернативи и справянето с потенциални измамни практики са жизненоважни стъпки към по-устойчива и отговорна индустрия за биогорива, апелират от сдружението.

No comments:

Post a Comment