About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Tuesday 20 June 2023

RWE стартира пилотен проект с рециклирани лопатки

Германският енергиен гигант RWE стартира пилотен проект и ще използва рециклирани роторни лопатки и стоманени кули с намалено съдържание на CO2 в своята датска офшорна вятърна ферма Thor.

Компанията ще замени 40 от 72-те вятърни турбини в Thor с рециклирани лопатки, разработени от Siemens Gamesa. Инсталацията е планирана за 2026 година. Иновацията вече е тествана в германския офшорен вятърен парк Kaskasi.

Picture: industryandenergy.eu

Това демонстрира отдадеността на RWE да насочва офшорния сектор към кръгови практики. Освен това е пионер в използването на стоманени кули с намалено съдържание на CO2, отбелязвайки значителна стъпка в намаляването на въглеродния отпечатък на вятърните турбини“, се казва в изявление на компанията.

Рециклирането на лопатките на вятърните турбини в края на техния жизнен цикъл създаде предизвикателства поради използваните композитни материали. Siemens Gamesa обаче е разработил нов тип смола с уникална химическа структура, която позволява разделянето и повторното използване на композитните материали. Този пробив гарантира, че свойствата на материалите остават непокътнати, което им позволява да бъдат използвани повторно в приложения като автомобилната индустрия или потребителските стоки, като по този начин се избягват отпадъците от депата.

Вятърният парк Thor, разположен в датското Северно море, ще бъде построен на около 22 километра от Торсминде. С капацитет от над 1 MW. Очаква се да бъде напълно завършен през 2027 година. 

Паркът ще генерира достатъчно зелена електроенергия, за да захранва над един милион датски домакинства, което представлява една трета от общите домакинства в страната. RWE вече има функциониращ вятърен парк от 2010 година, допълва изданието Industry&Energy.

No comments:

Post a Comment