Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

събота, 7 септември 2024 г.

ЕС отново внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ

Европейският съюз е закупил над 12,7 милиарда кубически метра газ от Русия и 12,3 милиарда от САЩ от април до юни. В сравнение с първото тримесечие на 2024 г. доставките от Русия леко са намалели, но тези от САЩ са спаднали по-рязко, пише в свое проучване базираната в Брюксел консултантска компания Bruegel. Норвегия остава най-големият доставчик на газ за ЕС с 23,9 милиарда кубически метра през второто тримесечие.

До февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, руснаците бяха най-големият доставчик на газ за ЕС. След това много страни от ЕС намалиха руския внос. Но страни като Словакия и Австрия все още получават газ от Русия по тръбопровода, който минава през Украйна.

В края на август украинският президент Володимир Зеленски официално обяви, че Киев няма да удължи петгодишното споразумение с Русия, което изтича в края на годината. От своя страна руският президент Владимир Путин  отговори, че това неминуемо ще доведе до финансови "загуби" за Москва.

Приходите от продажбата са жизненоважни за Русия, за да продължи офанзивата си в Украйна.

Новината за прекратения договор с „Газпром“ първо била неглижирана от Путин пред редица икономически и политически лидери по време на форум във Владивосток. Той заявил, че въпреки очертаващите се финансовите загуби, „Газпром“ щял да се оправи по друг начин – като увеличи доставките на национално ниво. Последствията обаче след прекратяването на договора ще са фатални: "Цените ще скочат до небето!", предупредил Владимир Путин без да се впуска в подробности.

Руският президент в типичния си стил остро заявил, че „никой не може да блокира енергийният сектор на страната – независимо колко е  влиятелен“. С коментара си имал предвид различните санкции и решения, взети от ЕС от 2022 г. насам, за да се опитат финансово да задушат Русия, която е зависима от приходите си от петрол и газ.

В отговор на започналата руска офанзива срещу Украйна през февруари 2022 г. лидерите на Европейския съюз се обединиха около решението напълно да прекратят доставките на природен газ за Европа до 2027 г. Русия пък отвърна, че ще се насочи към Китай и ще разчита на  газопровода "Сибирски сили". Беше обявено, че ще се строи и втора тръба между Сибир и китайския град Синцзян, но все още проектът е на хартия без да е одобрен между Москва и Пекин.