Всичко за мен

Моята снимка
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание както и негов кореспондент от Лондон. Работил съм за телевизиите Bulgaria On Air и Канал 3, както и агенция БГНЕС. В момента съм кореспондент за специализирния портал 3E News. От 2020 година живея в Белгия. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, инфраструктура, ВЕИ. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

понеделник, 9 септември 2024 г.

Утрехт заменя газа с топлина от отпадни води

Нидерландският град Утрехт ще намали драстично използването на природен газ в домакинствата, след като беше открита гигантска термопомпа. Проектът е дело на Енергийната компания Enecо и операторът на градската топлопреносна мрежа.

Снимка: npr.org

Помпата ще използва остатъчна топлина от пречистените отпадъчни води на 20 000 домакинства и промишлени предприятия, които вече няма да имат нужда за отопление от синьо гориво.

От оператора заявиха, че огромното количество вода от хиляди кухни и бани все още влиза в пречиствателната станция при температура от 12 градуса дори в средата на зимата. С електричество термопомпата извлича топлината от отпадъчните води.

Благодарение на термопомпата е необходим много по-малко газ за осигуряване на топлина в Утрехт. Според Eneco това ще спести 30 000 тона CO2 годишно.

Eneco планира да затвори една от газовите си електроцентрали в Утрехт преди 2030 г., а друга ще последва преди 2035 г. Компанията получи иновационна субсидия от 6 милиона евро за изграждането на термопомпата.

Освен това енергийната компания ще получи от правителството за следващите 15 следващите години още близо 50 млн. евро субсидии за устойчивост, само ако докаже на практика, че подобни иновативни проекти като този термопомпата докажат, че са по-евтини за управление в сравнение с газовата електроцентрала.